Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2008

Κινητή βάση κυψέλης


Μερικά χρόνια πριν ξεκινώντας την περιπέτεια "μελισσοκομία" και αφού προμηθεύτηκα τις πρώτες κυψέλες με μέλισσες από τον μπάρμπα Γιώργη, ξεκίνησα τα σχέδια για την οργάνωση, της, ας την πούμε, μελισσοκομικής μου μονάδας.
Γενικό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των μελισσοκόμων (κανείς δεν διέψευσε τον κανόνα μέχρι σήμερα) είναι η πεποίθηση όλων ότι κατέχουν ή τουλάχιστον θα σχεδιάσουν την άριστη μελισσοκομική πρακτική. Ο κάθε ένας για τον εαυτό του θεωρεί ότι κατέχει το απόλυτο μυστικό της μελισσοκομικής τέχνης. Κλεφτές ματιές βέβαια πάντα ρίχνουμε δεξιά και αριστερά, αλλά μέσα μας απλά επιβεβαιωνόμαστε. Κάτι σαν τις ποδοσφαιρικές ομάδες δηλαδή που όλοι κάνουν τους προπονητές και γνωρίζουν το σχήμα που πάντα θα νικάει.
Χωρίς να διαψεύσω το κανόνα και αφού είχα συμπληρώσει σχεδόν ένα χρόνο θεωρητικής και πρακτικής ενασχόλησης, αποφάσισα να αντικαταστήσω τις παλιές και σε κακή έτσι κι αλλιώς κατάσταση, αρχικές κυψέλες με νέες.
Ξεκίνησα λοιπόν να σχεδιάζω τις βάσεις, που θα κατασκεύαζα βεβαίως, καθώς ή απόλυτη βάση δεν υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή στην αγορά και περίμενε εμένα να την ανακαλύψω.
Είχα διαβάσει αρκετά περιοδικά και ιστοσελίδες ελληνικού και ξένου περιεχομένου, όπου γινόταν πολλή συζήτηση για τις κινητές βάσεις (οφείλω να αναγνωρίσω ότι ανάμεσα στα πολλά "στραβά" που μας πρότειναν στη σχολή, για τις κινητές βάσεις ήταν θετικός ο εισηγητής) και μάλιστα με αεριζόμενη βάση, βάση η οποία καλύπτεται μόνο με μια μελισσοστεγανή σίτα.
Το σύνδρομο του υπερπροστατευτικού πατέρα δε με χαρακτηρίζει και το τελευταίο που σκέφτηκα ήταν αν θα κρυώσουν οι μέλισσες.
Κάπου εκεί γνωρίζω και τον Θανάση (από την Κεφαλλονιά). Ψάχνοντας στο διαδίκτυο πληροφορίες για βιολογική μελισσοκομία τον ανακάλυψα ως από τους πρώτους που ήδη είχαν πάρει τη σχετική πιστοποίηση. Για καλή μου τύχη ήταν φίλος κοινού μας γνωστού. Θα ομολογήσω ότι η άποψή του για τη μελισσοκομία με επηρέασε και με επηρεάζει ακόμη. Θα αναφέρω ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η πρώτη ερώτηση κάθε νέου επίδοξου μελισσοκόμου είναι ποιό μελισσοκομικό βιβλίο είναι το καλύτερο. Όπως είπα και παραπάνω δεν ξέφυγα από το γενικό κανόνα. Να διαβάσεις το "Από τη ζωή των μελισσών (Karl von Frisch)" Σπύρο, μου είπε ο Θανάσης.

Όταν το τέλειωσα κατάλαβα το γιατί. Παρακολουθώ τα περισσότερα μελισσοκομικού ενδιαφέροντος που γράφονται στον περιοδικό και διαδικτυακό χώρο. Κανείς (σχεδόν) δεν το έχει προτείνει μέχρι σήμερα. Χωρίς να υποβαθμίζω αρκετά από τα σχετικά βιβλία που κυκλοφορούν και μάλιστα από πολύ καλούς Έλληνες επιστήμονες, ο Karl von Frisch σε μαθαίνει να σκέφτεσαι σα μέλισσα. Ξέφυγα από το θέμα μάλλον.
Γνώρισα το λοιπόν τον Θανάση και την άποψή του για τη μελισσοκομία. Οι κυψέλες του Θανάση δεν έμοιαζαν με καμία απ' όσες μέχρι τότε είχα δει. Κινητή βάση με σίτα, πουθενά πόρτα και σανίδα πτήσης, χωρίς κλειδιά-σφιγκτήρες και πάνω στα πλαίσια μια παγίδα λέει, για τη συλλογή πρόπολης. Συζητήσαμε αρκετά, προσπαθώντας να συνδυάσω τα όσα είχα μάθει μέχρι τότε με όσα άκουγα και έβλεπα εκείνη τη στιγμή. Μύλος.
Μερικούς μήνες αργότερα βρισκόμουν σε ξυλουργείο σε χωριό της Εύβοιας. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία.
Αυτό που ζητούσα από μια κινητή βάση ήταν τα παρακάτω:
Να έχει σίτα στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος της.
Να είναι στέρεη και να αντέχει τις καταπονήσεις των μεταφορών.
Να μπορεί να χρησιμοποιεί την ίδια κυψέλη τόσο ως εμβρυοθάλαμο όσο και ως μελιτοθάλαμο.
Να χρησιμοποιεί τα κοινά πατώματα του εμπορίου.
Να χρησιμοποιεί τα κοινά πορτάκια του εμπορίου.
Να μπορεί να περιορίζεται ή και κλείνει τελείως η σίτα.

Όπως βλέπετε η σίτα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της βάσης. Κατά 90% ο γόνος (άρα και τα βαρρόα) βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή. Η βάση αποτελείται από 4 κομμάτια κόντρα πλακέ τα οποία δένουν μεταξύ τους με τα καδρονάκια που λειτουργούν ως πόδια της κυψέλης. Σαφώς πιο στέρεη κατασκευή θα αποτελούσε ένα μονοκόματο κομμάτι κόντρα πλακέ και αφαίρεση της επιφάνειας της σίτας με σέγα.
Μετακινώ τις κυψέλες περίπου 4 με 5 φορές το χρόνο. Μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα.
Χρησιμοποιώ τα κοινά δεκάρια πατώματα όπως και τα κοινά πορτάκια. Με μια κίνηση η βασίλισσα που γεννάει στο δεύτερο όροφο βρίσκεται στη θέση της.
Για να γίνει αυτό η βάση έγινε κατά 3-4 εκατοστά πιο βαθειά. Έτσι βρέθηκε ο χώρος να τοποθετηθούν τα ελάσματα για την ασφαλή πρόσδεση του πατώματος. Η λύση του να τοποθετηθούν κλειδιά στα πλάγια απορρίφθηκε κυρίως γιατί δεν θα επέτρεπε την ασφαλή μεταφορά λόγω του κενού που δημιουργείται ανάμεσα στις στοίβες των κυψελών.

Το "μειονέκτημα" που δημιουργείται είναι οι "γέφυρες" που ρίχνουν τα δυνατά κυρίως μελίσσια κάτω από τη βάση του πλαισίου. Και λέω μειονέκτημα σε εισαγωγικά καθώς αφ' ενός αν είναι δυνατό το μελίσσι χαλάλι του ο κόπος να κόψει κανείς τα παραπανίσια κεριά, αφ' ετέρου τα περισσότερα από αυτά είναι κηφηνοκέλια όπου εγκλωβίζεται βαρρόα.
Χιλιοστά κάτω από τη βάση και πάνω στα καδρονάκια "πόδια" της κυψέλης δημιουργήθηκε αυλάκι (γκινισιά λέγεται στην ξυλουργική διάλεκτο) απ' όπου θα περάσει η επιφάνεια που θα κλείσει ή θα περιορίσει το άνοιγμα. Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί είτε κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας ή και κυρίως για την παρακολούθηση της φυσιολογικής πτώσης των βαρρόα.
Μια μετατροπή που θα μπορούσε να γίνει και να εξυπηρετήσει διπλά λύνοντας παράλληλα τη μεγάλη "ασθένεια" της κλοπής, θα ήταν η συρταρωτή σίτα, η οποία μετά τη μεταφορά θα αφαιρείτο ή θα αντικαθίστατο από άλλη μη μελισσοστεγανή. Θα προστάτευε από μικρά τρωκτικά ή άλλα ερπετά αλλά θα ξάφνιαζε δυσάρεστα και τον όποιο "νοικοκύρη" συνάδελφο. Θα έπρεπε φυσικά να διαθέτει ιδιαίτερα ασφαλή τοποθέτηση.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η αποφυγή υγρασίας στην κυψέλη. Η υγρασία ως βαρύτερη του αέρα φεύγει από τη βάση της κυψέλης. Στο πάνω μέρος της κυψέλης συγκεντρώνεται μόνον η μελισσόσφαιρα και οι φερομόνες της βασίλισσας. Δεν αερίζω την κυψέλη διαμπερώς. Το θεωρώ εσφαλμένο.
Χθες κατά τη διάρκεια εργασιών στα (μελλοντικά) γραφεία του "ΚΗΦΗΝΑ" συζητήσαμε την εκδοχή των πλαστικών βάσεων. Είναι ένα μεγάλο θέμα για το οποίο δεν έχω ακόμα κατασταλάξει. Και αναφέρομαι στη χρήση του πλαστικού γενικά. Ενστικτωδώς λέω όχι. Πιθανόν να έχω λάθος. Είναι ένα σημαντικό θέμα που θέλει μελέτη και συζήτηση. Ίσως σε κάποια άλλη ανάρτηση.

Δεν διεκδικώ καμιά πατέντα για τη βάση που περιγράφω. Προσπάθησα να συνδυάσω όσα κατά καιρούς διάβασα, άκουσα ή σκέφτηκα.


Άσχετο αλλά η χθεσινή εκπομπή του συζύγου της Τατιάνας απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι άξια λαμβάνουν το μισθό τους οι έμμισθοι της διατεταγμένης δημοσιογραφίας.



Dire Straits & Eric Clapton ζωντανά στη σκηνή!!!

15 Comments:

Blogger Spyros said...

Στο τεύχος Μαρτίου-Απριλίου της Μελ. Επιθεώρησης γράφει για αυτό ακριβώς το θέμα (κινητές βάσεις), δίνοντας φωτογραφίες και παραδείγματα από επαγγελματίες. Σε προηγούμενο τεύχος έχω γράψει πώς οι κινητές βάσεις βοηθούν στις συννενώσεις και κάποιους άλλους, πιο "εξελιγμένους" χειρισμούς, για εντατική παραγωγή μελιού.

Κινητές βάσεις και καθόλου συνδετήρες έχουν τα μελίσσια στο 90% των μελισσοκομικά αναπτυγμένων χωρών. Στην Αυστραλία μάλιστα (που είναι έτσι και αλλιώς πολύ μπροστά μελισσοκομικά), τα μελίσσια δεν έχουν ούτε θυρίδες (όπως λες και εσύ για αυτά του Θανάση) και μεταφέρονται έτσι ανοιχτά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν βίντεο, φωτογραφίες και προσωπικές επαφές για όλα αυτά, αρκεί κάποιος να έχει διάθεση για αλλαγή ή τουλάχιστον για συζήτηση...

3/13/2008 12:57 μ.μ.  
Blogger witchofdaffodils said...

Στα θεωρητικά καλά τα πήγα. Στις πρακτικές λεπτομέρειες χάθηκα.

Για τα σκευάσματα πάλι, το ζητούμενο δεν είναι η άριστη πρακτική. Είναι τα άριστα υλικά και η τεχνογνωσία σ'αυτά.

3/13/2008 6:41 μ.μ.  
Blogger skyrianbee said...

Πολύ μου αρέσει η πατέντα σου αλλά και ο τρόπος που μελισσοσκέφτεσαι. Οσο για τον σύζυγο της Τατιάνας τη να πω ποτέ δεν κέρδισε την εκτίμηση μου γι αυτό και δεν ξενύχτησα για πάρτι του.

3/13/2008 7:46 μ.μ.  
Blogger IxNiLaTiS said...

Ευχαριστώ για το άρθρο.
Αν είχες προσέξει σου το είχα ζητήσει
από τότε που έθεσες το άρθρο “σανίδα πτήσης και παραπλάνηση”
Επίσης βρίσκω σωστή την άποψη σου για τον μή διαμπερές αερισμό,
αλλά θα ήθελα όταν βρεις την όρεξη και τον χρόνο
να αναρτήσεις και ένα άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα.
Να είσαι καλά.
Παναγιώτης.

3/14/2008 12:07 μ.μ.  
Blogger IxNiLaTiS said...

Ξέχασα να ρωτήσω ...
Τί κόστος είχες περίπου;

3/14/2008 12:09 μ.μ.  
Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said...

Μετά από 4 μέρες τιμωρία[χωρίς indernet μόλις τώρα είδα και τι ανέβασε ο γιός μου] σου εύχωμαι για τα γενέθλια του γιού σου ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΟΣ και συ νάσαι γερός να τον καμαρώσης όπως επιθυμής και του χρόνου να κόψεται την πίτα σας κ' ας είναι και αργά.
Υ.Γ. Καλοί οι κινητοί αλλά αυτοί με τα 5cm βάθος πολύ γλώσσα γιατί δεν δοκιμάζης αυτούς με 2cm βάθος;
Καλό βράδυ.

3/14/2008 10:11 μ.μ.  
Blogger Κώστας Ελευθεριου said...

Αξιος οπως πάντα ο Αρχικηφήνας,είχα την τιμή να δω απο κοντα την περιγραφόμενη βάση, την οποία βέβαια αντέγραψα. Ο Θεοδόσης πρέπει να έχει δίκιο για το ύψος.

3/15/2008 9:23 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Ξεκίνησα να γράψω ότι δεν έχω πολλά να πω για τον διαμπερή αερισμό αλλά τελικά ανακάλυψα ότι μάλλον "σηκώνει" να γίνει μια ανάρτηση από μόνη της. Θα προσπαθήσω να κάνω και κάποιες καταγραφές και θα επανέλθω.
Όσο για το κόστος να σου πω ότι δεν θυμάμαι θα είναι αλήθεια. Κάτι σε 20,00€-25,00€ αν δεν κάνω μεγάλο λάθος.
Θεοδόση ευχαριστώ για τις ευχές.
Το πρόβλημα με το μικρότερο βάθος παρουσιάζεται στο πως θα δέσεις τη βάση με το πάτωμα. Είτε θα αναγκαστείς να βάλεις συνδετήρες στα πλάγια είτε συνδετήρα στη μέση με ειδική προσαρμογή της εισόδου. Στην πρώτη περίπτωση παρουσιάζεται πρόβλημα στη μεταφορά (δεν "δένει" καλά το φορτίο) στη δεύτερη θα έπρεπε να έχω ειδικά πορτάκια και όχι τα κοινά που βρίσκω παντού.
Ας είναι τόσο γερά που να ρίχνουν γλώσσες και γω τα καθαρίζω (που τέτοια χαρά φέτος) :-)

3/17/2008 9:20 π.μ.  
Blogger Beekeeper said...

ασχετο:
εμ, να γιατι βαζω εγω λογοκρισια στα σχολια. Μπηκε τωρα ο barb michelen που δεν ειναι τιποτε αλλο απο ενα προγραμμα, βρηκε οτι εχει επισκεψημοτητα το blog σου και κοτσαρε τη βωμοδαφημισουλα του.

Οσο για τον πατο. Εχω πεισθει κι εγω και πρεπει να το δοκιμασουμε αμεσα.

4/03/2008 3:56 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Εντάξει όσο η κατάσταση είναι στα 1-2 spam την ανάρτηση αντέχω να τα σβήνω χειροκίνητα.
Για ξεκίνα λοιπόν και να διασταυρώσουμε παρατηρήσεις.
Εξαφανίστηκες λίγο τώρα τελευταία?

4/03/2008 4:11 μ.μ.  
Blogger ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ said...

Ωραία η βάση και σωστή η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχθηκες ώστε να είναι συμβατή με υλικά που υπάρχουν στο εμπόριο . Ενας τρόπος για την απαλοιφή των συνδετήρων είναι ο ιμάντας για την μεταφορά. Οσο για την στερέωση , σκέψου μικρά πιράκια με Φ 5-6 mm να βγαίνουν από την βάση και το πάνω μέρος των πατωμάτων και να εισέρχονται σε ανάλογες υποδοχές των πατωμάτων και του καπακιού στο κάτω μέρος.

4/11/2008 7:51 π.μ.  
Blogger ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ said...

ξέχασα να πω : ο αείμνηστος Νικολαίδης (αν δεν κάνω λάθος) αναφέρει οτι όσοι μελισσοκόμοι ανά τον κόσμο τόσοι και οι εφευρέτες . Κάθε ένας από εμάς κάτι καινούριο θεωρεί πως ανακάλυψε! Ομως δεν ξεχνώ τις πάμπολες απογοητεύσεις μου όταν τελικά ανακαλύπτω πως κάποιος άλλος με πρόλαβε!!!
Οσο για τους πλαστικούς πάτους τους χρησιμοποιώ έναν χρόνο χωρίς πρόβλημα και φέτος προμηθεύτηκα άλλους 80 .

4/11/2008 7:55 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

exo kanei tetoies vasis os exis.kontra plake thalasis mikri porta pou otan anoigei ginetai sanida ptiseos kai sfigopagida apo kato.ta apotelesmata gia dio xronia xrisis se 10 smini eina kala(den ipirxe provlima)

4/15/2008 11:32 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Υπάρχει φωτογραφία από τις βάσεις σου pepasko? Θα ήταν ενδιαφέρον να βελτιώσουμε τις βάσεις μας με τις παρατηρήσεις και τις ανά καιρούς εφαρμογές συναδέλφων. Το e-mail για αποστολή είναι το beehappy.gr-papaki-gmail.com

4/17/2008 9:00 π.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Eτσι ακριβώς Ολοι οι μελισσοκομοι ανακλυπτουν κατι χεχεχε εγω ανακαλυψα αυτο.. το να εξαφανιζομαι! Καθε πριν το πασχα χριστουγεννα και γενικα μεγαλες αργιες, οι διαφημιστες ειναι εσωκλειστοι στις εταιριες τους.. γιαυτο χαθηκα. Σημερα πηρα ενα πατο με σιτα του εμποριου. Μου φαινεται χαλια αλλα για καποιον λογο τον πηρα. Μια μικρη δοκιμη θα του κανω και μετα θα σε αγγαρεψω μαλλον για φουλ σχεδια να φτιαξω δικους μου (σου)

4/22/2008 9:23 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home