Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Δευτέρα, Μαρτίου 19, 2007

Σανίδα πτήσης και Παραπλάνηση

Η εξάσκηση της μελισσοκομίας απαιτεί φυσικά ορισμένες εξειδικευμένες γνώσεις κυρίως πάνω στη βιολογία της μέλισσας και περισσότερο στους μελισσοκομικούς χειρισμούς.

Σύντομα ο νέος μελισσοκόμος ανακαλύπτει ότι εξ' ίσου απαραίτητο είναι να διαθέτει και την απαιτούμενη κλίση στις τεχνικές εργασίες, κατά το κοινώς λεγόμενο "να πιάνουν τα χέρια του".
Από καιρό είχα κατά νου να κατασκευάσω τις σανίδες πτήσης που παρακάτω θα εξηγήσω το ρόλο και τη συμμετοχή τους στην παραπλάνηση.
Οι μέλισσες όπως ήδη γνωρίζετε (αν έχετε διαβάσει αυτό post) πετούν ακατάπαυστα και μάλιστα κάποιες φορές ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις για να επιστρέψουν, φορτωμένες στην κυριολεξία, με τις απαραίτητες προμήθειες. Γνήσια σοσιαλιστική κοινωνία και όχι της πράσινης ή άλλης παραλλαγής.
Ο χώρος που έχουν για να "προσγειωθούν" στο τέλος αυτού του ιδιαίτερα κοπιαστικού ταξιδιού, είναι ιδιαίτερα μικρός, ειδικά όταν η φύση χαρίζει απλόχερα και ο ρυθμός απογειώσεων και προσγειώσεων είναι αυξημένος. Η κούραση τότε, πολλές φορές, θα αναγκάσει σε "ανώμαλη" προσγείωση στη βάση, της συνήθως, υπερυψωμένης κυψέλης και θα χρειαστεί δεύτερη και τρίτη προσπάθεια ώστε να περάσει την είσοδο. Η παραπάνω ενέργεια που θα απαιτηθεί θα μεταφραστεί σε λιγότερο μέλι και πρόωρο τέλος της ήδη μικρής, σε διάρκεια, ζωής της μέλισσας.
Η λύση είναι η επιμήκυνση της επιφάνειας του χώρου προσγείωσης. Η απαραίτητη ξυλεία αγοράστηκε, και αφού κόπηκε στις διαστάσεις που έπρεπε ακολούθησε η τοποθέτηση των απαραίτητων στηριγμάτων. Εκτός από πολυτεχνίτης, ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι δημιουργικός και να αυτοσχεδιάζει.
Έτοιμα και τα στηρίγματα που θα προσαρμόσουν την προέκταση στην υπάρχουσα βάση.
Αν αναρωτιέστε γιατί δεν κατασκευάζονται από την αρχή οι κυψέλες με φαρδιά βάση, αυτό συμβαίνει γιατί στις μεταφορές ο χώρος είναι πολύτιμος. Σε στατικά μελισσοκομία θα ήταν εφικτό. Σχετικά με τις μεταφορές θα τα πούμε σε άλλο post, σύντομα μάλιστα καθώς η πρώτη του έτους στο Άργος ήδη "ψήνεται".
Ακολουθεί ο χρωματισμός τους ο οποίος θα βοηθήσει στην αποτροπή της παραπλάνησης. Τι είναι πάλι τούτο θα πείτε?
Οι μέλισσες έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το ένστικτο του προσανατολισμού. Γνωρίζουν την ακριβή θέση της κυψέλης τους ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες πανομοιότυπες. Χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό από χημικό σημάδεμα (βλέπε εδώ) και ενσωματωμένο GPS με τη βοήθεια του ήλιου και την πόλωση του φωτός. Πλησιάζοντας την κυψέλη αυτό που θα τις οδηγήσει με ακρίβεια στη κυψέλη τους και όχι στου γείτονα, είναι η θέση και ο προσανατολισμός της κυψέλης, φυσικά χαρακτηριστικά αυτής (χρώμα, μέγεθος), άλλα φυσικά σημάδια ( δέντρα, μεγάλες πέτρες κλπ). Καθώς πολλές φορές οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν τον ίδιο χρωματισμό για τις κυψέλες τους (όπως και γω) και η έλλειψη χώρου τους αναγκάζει να τις τοποθετούν κοντά τη μια δίπλα στην άλλη, αρχίζει το φαινόμενο της παραπλάνησης. Οι μέλισσες θα προσγειωθούν ευκολότερα στις μπροστά σειρές και μάλιστα στα άκρα αυτών.
Οι κυψέλες αυτές θα ενισχυθούν σε πληθυσμό και προμήθειες σε βάρος των άλλων, αφού οι φορτωμένες με προμήθειες μέλισσες, σε αντίθεση με αυτές που έρχονται με "άδεια χέρια", γίνονται ευπρόσδεκτες σε όλες τις κυψέλες. Ευπρόσδεκτοι σε όλες τις κυψέλες γίνονται και οι κηφήνες.
Ο χρωματισμός της προέκτασης θα δώσει ένα επιπλέον σημάδι και μάλιστα μπροστά ακριβώς στην είσοδο της κυψέλης, στις μέλισσες, ώστε να βρουν με μεγαλύτερη επιτυχία το σπίτι τους.










Ευτυχισμένες πλέον οι μέλισσες απολαμβάνουν τον ανοιξιάτικο ήλιο και ο μελισσοκόμος τις κατασκευές του.

Ετικέτες ,

8 Comments:

Blogger blacksheep said...

Γεια σου φίλε

Βλέπω πιάνουν τα χέρια σου, έχεις και το χώρο και ασκείς το χόμπι σου άνετα.

Από προσωπική εμπειρία , το καλύτερο είναι η σανίδα να έχει τέτοια κλίση έτσι ώστε να ακουμπάει στο έδαφος, διότι όντας κουρασμένες από την πτήση σίγουρα μπορούν να περπατήσουν και να αναρριχηθούν κατά μία έννοια.

ΥΓ Να το επαναλάβουμε το άλλο με τα τσίπουρα.

Φιλικά Γιάννης

3/19/2007 3:41 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Μόνον ο χρόνος μας περιορίζει φίλε Γιάννη. Περιμένω πως και πως το "μεγάλωμα" της μέρας.
Ναι. Η επικλινής σανίδα θα βοηθούσε περισσότερο, πρακτικές δυσκολίες όμως, όπως το μεγάλο μέγεθος και το ανισοϋψές των κυψελών το έκαναν δυσκολότερο. Τα πρόσθετα σανιδάκια μεταφέρονται πιο εύκολα και από παρατηρήσεις μου ελάχιστες πια προσγειώνονται στο έδαφος.
Όσο για τα οινο-πνεύματα...πάντα πρόθυμος για το καλό! Ας ορίσει ημερομηνία ο Κώστας και έγινε.

3/19/2007 6:23 μ.μ.  
Blogger HB said...

Thanks for your comment in my blog.
I want to get permission in your's blog photos for sharing Turkish beekeepers.
Because all wonderfull.

3/19/2007 7:21 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Share them as you wish my friend, it's all for free and my pleasure!

3/20/2007 12:58 μ.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Μαστορα αυτο δεν ειναι κυψελη. Ειναι επιπλο...

3/21/2007 12:50 π.μ.  
Blogger blacksheep said...

Σκέφτηκα το εξής:

Αν η προέκταση της σανίδας πτήσης της κυψέλης, είναι με μεντεσέ (έτσι ώστε να διπλώνει από κάτω) σανίδα περίπου 50 πόντους μήκος και πλάτος όσο να μπορεί να μπει ανάμεσα στα πόδια της κυψέλης, προσαρμόζετε δε αυτόματα λόγω μεντεσέ σε όποιο ύψος και αν βάλεις την κυψέλη, νομίζω ότι έχει τα εξής καλά:

Εύκολη η μεταφορά γιατί την διπλώνεις από κάτω με πιαστράκι ας πούμε.
Δεν αναπτύσσονται μπροστά στην κυψέλη αγριόχορτα με αποτέλεσμα να φράσσουν την είσοδο.
Και τελικά αναρριχώνται οι μέλισσες ευκολότερα λόγω της επαφής της με το έδαφος αλλά και του μεγέθους της.

Για σκέψου το που πιάνουν και τα χέρια σου.

Φιλικά Γιάννης

3/25/2007 10:42 π.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Ναι το είχα σκεφτεί, στην πραγματικότητα το είχα δει σε κάποιες παλιές κυψέλες, στις οποίες η σανίδα πτήσης δίπλωνε προς τα πάνω λειτουργώντας έτσι και ως πόρτα για τις μεταφορές.
Θα έπρεπε να είχα τις δέστρες τότε δεξιά και αριστερά, πράγμα που δεν το ήθελα.
Διάλεξα τον τρόπο αυτό καθώς ήταν εύκολος και γρήγορος.
Τα ποδαρικά των κυψελών δεν αφήνουν καθόλου χώρο από κάτω καθώς έρχονται μέχρι μπροστά.
Για τα χόρτα που είναι μεγάλο πρόβλημα, έχω στρώσει νάυλον, αμμοχάλικο και κομμάτια νοβοπάν μπροστά από τις πόρτες.

3/26/2007 10:21 π.μ.  
Blogger IxNiLaTiS said...

Χαίρε BeeHappy
Είμαι νέος μελισσοκόμος, και εδώ και μερικές ημέρες ξεφυλλίζω και το δικό σου blog. Σε ευχαριστώ πολύ που μας δίνεις την γνώση σου και τις εμπειρίες σου.

Δεν έχω πάρει ακόμα πληθυσμό για τις κυψέλες μου, τις οποίες τώρα βάφω.

Διάβασα το άρθρο σου για την σανίδα πτήσης … πολύ έξυπνο.
Όμως στην φωτό αυτή http://bp1.blogger.com/_yyaWvFVoEHs/Rf6JBCypPvI/AAAAAAAAAEM/GVJsQKkSyvk/s1600/hive%2B_with_board.JPG μου έκανε εντύπωση η βάση της.
Μου φάνηκε περίεργη.

Αν βρεις τον χρόνο και την όρεξη σε παρακαλώ να αναρτήσεις ένα άρθρο για αυτήν.

Ευχαριστώ, Παναγιώτης

2/03/2008 2:20 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home