Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 12, 2006

Πρόπολη και φυτοπροστασία

Όπως λέγαμε και στο στρατό η άδεια δεν είναι απολυτήριο!
Εκεί που χαλαρώσαμε και παρατηρούσαμε τις μέλισσες στις ζαρντινιέρες, ξανά στην πίεση. Ειδικά τώρα που ξεκίνησαν και τα σχολεία...τι να σας πω, ψυχολογικά αισθάνομαι ότι ξεκινάν οι διακοπές μου μόλις τελειώσουν τα σχολεία και σταματάν απότομα την ημέρα του αγιασμού. Δεν είμαι εκπαιδευτικός αλλά γονιός με δυο παιδιά στο γυμνάσιο και το λύκειο.
Ας δούμε σήμερα κάτι χρήσιμο.
Την εποχή αυτή σε αρκετές κυψέλες παρατηρείται αυξημένη παραγωγή πρόπολης. Οι μέλισσες διαισθανόμενες την έλλειψη τροφής φροντίζουν να θωρακίσουν καλά την κυψέλη τους, ειδικά εκεί όπου οι εχθροί είναι πολύ και ενοχλητικοί (μυρμήγκια, σκούρκοι, ποντίκια, αχερόντια).
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση της πρόπολης. Σύμφωνα με τον
Kuestenmacher (1912) η πρόπολη αποτελεί προϊόν των μελισσών και είναι το
υπόλοιπο της γύρης που το επεξεργάζονται σε ένα είδος ρητίνης,
εμπλουτισμένο με διάφορα ένζυμα και βιολογικά προϊόντα του στομάχου
τους. Σύμφωνα με τη θεωρία του Resch (1927) οι μέλισσες συλλέγουν την
πρόπολη από τους οφθαλμούς, την επιφάνεια των καρπών, το φλοιό των
φυτών και τα άνθη. Αυτό το υλικό λέγεται χυμός των φυτών, βλέννα
προστατευτική έκκριση, ή έκκριση οφθαλμών. Η σημερινή άποψη συνδυάζει
και τις δυο θεωρίες: Οι μέλισσες συλλέγουν το κύριο μέρος της πρόπολης
από τα φυτά, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και το επεξεργάζονται στο
τελικό γνωστό προϊόν.
Σε κάθε περίπτωση η πρόπολη είναι ένα από τα πλέον χρήσιμα προϊόντα της κυψέλης.
Σήμερα θα αναφέρω μια από τις χρήσεις της, αυτήν που αφορά την φυτοπροστασία. Και ειδικά τον δάκο της ελιάς. Εξ ίσου χρήσιμη είναι και στον άνθρωπο. Σε επόμενο post θα αναφέρω το σχετικό σκεύασμα και τις χρήσεις του.
Σε ένα μπουκάλι 1,5 ή 2 λίτρων ρίχνουμε μέσα 100 γραμ. πρόπολη και 2 γραμ. λεκιθίνη σόγιας. Προσθέτουμε στο μπουκάλι αυτό 1 λίτρο καθαρό βρόχινο νερό και κλείνουμε το μπουκάλι μ’ ένα φελλό. Ανακινούμε το μπουκάλι για 2 λεπτά συνεχώς και το τοποθετούμε έτσι κλειστό στη σκιά, σε θερμοκρασία δωματίου για 5 μέρες. Κάθε μέρα γίνεται πάλι η ανακίνηση για 2 λεπτά.
Μετά τις 5 ημέρες ανοίγουμε το μπουκάλι και δένουμε στο στόμιό του ένα πανί που θα το χρησιμοποιήσουμε σα φίλτρο. Τότε χύνουμε το υγρό του μπουκαλιού σε ένα άλλο καθαρό μπουκάλι μέχρι να ξεχειλίσει και το σφραγίζουμε. Σε αυτό το μπουκάλι πρέπει να αποφύγουμε να κλείσουμε και αέρα μέσα. Το ιδιοσκεύασμα αυτό το φυλάμε σε σκιερό, δροσερό μέρος.
Από το πρώτο το μπουκάλι που περιέχει την πρόπολη, βγάζουμε το πανί από το στόμιό του και χύνουμε μέσα ένα λίτρο καθαρό οινόπνευμα και προσθέτουμε 2 γραμμάρια λεκιθίνη σόγιας. Βουλώνουμε πάλι το μπουκάλι και το ανακινούμε για 2 λεπτά συνεχώς, το ίδιο επαναλαμβάνουμε κάθε μέρες για τις επόμενες 5 ημέρες. Μετά την 5η μέρα σουρώνουμε το υγρό σε ένα άλλο καθαρό μπουκάλι. Τώρα δεν πειράζει αν μείνει και λίγος αέρας μέσα.
Έχουμε έτσι λοιπόν 2 ιδιοσκευάσματα πρόπολης, Α το υδάτινο και Β με το οινόπνευμα.

Τρόπος χρήσης των ιδιοσκευασμάτων Α και Β.Το ιδιοσκεύασμα Α ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών, ενώ το Β την αυτοπροστασία τους από ασθένειες κάθε είδους. Όταν θέλουμε να υποβοηθήσουμε περισσότερο την ανάπτυξη κάνουμε την εξής ανάμειξη:
Μέσα σε 1-2 λίτρα νερό προσθέτουμε 100 γραμ. από το Α και 100 γραμ. από το Β. Σε λίγο χλιαρό νερό (2-3 λίτρα) διαλύουμε 5 γραμμάρια σαπούνι, συνήθως πράσινο τρίμμα.
Σε ένα βαρέλι τώρα των 100 λίτρων χύνουμε μέσα το νερό όπου έχουμε διαλύσει το Α το Β και το σαπούνι. Ανακατεύοντας καλά προσθέτουμε νερό μέχρι να έχουμε σύνολο 100 λίτρα υγρό.
Με αυτό ψεκάζουμε δέντρα και λαχανικά. ¨όταν θέλουμε να υποβοηθήσουμε την αυτοπροστασία των φυτών χρησιμοποιούμε πιο πολύ το σκεύασμα Β από ότι το Α. Π.χ 100 γραμ. από το Α και 150 γραμ. από το Β, ή 50Α και 200Β. Πάντα προσθέτουμε σαπουνόνερο με 5 γραμ. σαπούνι.

Για το δάκο της ελιάς.Σε ένα κουβά με 5-10 λίτρα καθαρό νερό διαλύουμε 200-250 γραμ. από το παρασκεύασμα Β. Αφού ανακατέψουμε καλά, χύνουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο βαρέλι. Στον κουβά πάλι διαλύουμε 100 γραμ. σαπούνι μέσα σε 5-10 λίτρα χλιαρό νερό. Αφού διαλυθεί καλά το σαπούνι, χύνουμε όλο το σαπουνόνερο μέσα στο βαρέλι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 1,5-2 κιλά υδρύαλο νατρίου. Χύνουμε λίγο-λίγο τον υδρύαλο προσθέτοντας νερό στο βαρέλι και ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουμε τόσο νερό στο βαρέλι μέχρι να έχουμε συνολικά 100 λίτρα.
Ψεκάζουμε αργά το απόγευμα κατά την περίοδο της πρώτης γενιάς του δάκου την άνοιξη (Μάιο). Μετά 6 βδομάδες επαναλαμβάνουμε τον ίδιο ψεκασμό φτιάχνοντας νέο παρασκεύασμα. Τέλος του καλοκαιριού επαναλαμβάνουμε τους ίδιους ψεκασμούς δύο φορές.
(Τα παραπάνω αναφέρονται στο πολύ καλό βιβλίο του Γαβριήλ Πανάγου "ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ" χωρίς χημικά φυτοφάρμακα)
Καλό αποκαλόκαιρο.