Στην Κυψέλη
Μελισσοκόμος επί τω έργω
Name: BeeHappy
Location: ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, GR

Πέμπτη, Αυγούστου 03, 2006

Κουζουλάδες

Διάβαζα πρόσφατα (φύλλο Ναυτεμπορικής της 31ης Ιουλίου) τα συμπεράσματα μιας ημερίδας σχετική με τη μελισσοκομία που έγινε στην Κρήτη. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, το νησί παρουσιάζει συμπτώματα υπερκορεσμού. Δραστηριοποιούνται περίπου 2.200!!! μελισσοκόμοι με 200.000 κυψέλες. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του υπερπληθώρας αυτής είναι και η έλλειψη μελισσοβοσκών, λόγω της υπερβόσκησης (έχουν γίνει γεροί καυγάδες ανάμεσα σε τσομπάνηδες και μελισσοκόμους), των πυρκαγιών (τσομπάνηδες βλέπω πολλές φορές πίσω από αυτές) αλλά και της ραγδαίας επέκτασης των τουριστικών εγκαταστάσεων («τσομπάνηδες» που αφήσαν τα γίδα και την είδαν Δασκαλαντωνάκηδες).
Όπως λοιπόν, συνεχίζει το άρθρο, τονίζει ο μελισσοκομικός κόσμος της Κρήτης «είναι αναγκαία η προστασία της μελισσοκομικής χλωρίδας, καθώς και η διαφύλαξη του δικαιώματος των μελισσοκόμων για πρόσβαση στα δάση».
Το άρθρο συνέχιζε με άλλες διαπιστώσεις και προτάσεις. Το σκανάρω και το στέλνω στο σύντεκνο τον Παντελή από τα Χανιά.
Την απάντησή του την άλλη μέρα σας την μεταφέρω αυτούσια (η ορθογραφική παρέμβαση κρίθηκε απαραίτητη καθώς ο φιλάρας ο Παντελής διεκδικεί επ άξια την έδρα του Μπαμπινιώτη).
« Τίτλος: Βγάλαμε τα μπιστόλια.
2 δήμοι του νομού Χανίων Σφακιά και ανατολικό Σέληνο απαγόρευσαν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την είσοδο σε μελισσοκόμους που δεν έχουν καταγωγή από τα μέρη τους. Κάποιοι που τούς έγραψαν στα τέτοια τους και πήγαν ,ανακάλυψαν ότι τους ψέκασαν τις μέλισσες με φαρμάκι και τους έμειναν μόνο τα κασόνια (170 κομμάτια). Μας βλέπω να τοποθετούμε τα μελισσάκια μας στις ταράτσες των σπιτιών μας!!!!!!!!»

Την ίδια μέρα συναντήθηκα με έναν μελισσοκόμο από τη Τζιά.
- Τι έγινε ρε συνάδελφε, πως πήγαν τα θυμάρια φέτος?
- Άστα να πάνε, βροχές, αέρας, άσε που γίναμε πολλοί!!!
- Δηλαδή? Είστε τόσοι πολλοί μελισσοκόμοι στη Τζιά? Αμπελουργούς ήξερα ότι έχετε πολλούς με αρχηγό τον Πάγκαλο.
- Όχι μωρέ, φέρνουν πολλοί από άλλα μέρη τα μελίσσια τους εκεί. Το συζητήσαμε όμως και θα πάρουμε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο να το απαγορέψουμε.

Είπε κανείς ότι ο φασισμός έχει τις ρίζες του στη μικροαστική τάξη?

Αφού σκέφτομαι και γω να εισηγηθώ στο δήμαρχο να απαγορέψει το μπάνιο και τη διέλευση για Νέα Μάκρη και Σχοινιά στους ετεροδημότες.

...Ίντα είναι αυτά ωρέ σύντεκνοι που λέτε??

5 Comments:

Blogger Αθήναιος said...

Τα ίδια γίνονται και με το κυνήγι στην Αρκαδία!

8/03/2006 11:41 π.μ.  
Blogger Idάκι said...

Πάμε καλά;!!!

Αν είναι ποτέ δυνατόν... Και πώς μπορεί ένα δημοτικό συμβούλιο να απαγορεύσει κάτι τέτοιο; Χρειάζεται άδεια για να στήσεις πχ. στο κτήμα σου μελίσσια;

8/07/2006 7:07 μ.μ.  
Blogger Beekeeper said...

Θελει αδεια για να τα εγκαταστησεις σε δημόσια γη. Αν η γη ειναι δική σου θέλει συγκεκριμενη απόσταση απο κατοικημενη περιοχή (το νουμερο μου διαφευγει) Δεν θυμάμαι σε ποιο κυκλαδονήσι... νομίζω στη Σεριφο ή στη Φολέγανδρο. Μολις βγεις απο το πλοιο βλέπεις δυο ταμπέλες. Μια που λεει καλως ηλθατε και μια που λεει απαγορευονται τα μελίσσια για μεταδοση ασθενειων!

Μου θυμιζε εκείνες τις ταμπέλες στις Αμερικάνικες πόλεις στα Λουκυ Λουκ. Ξενε, το νεκροταφειο μας εχει πολυ χώρο...

8/19/2006 11:37 μ.μ.  
Blogger BeeHappy said...

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην εγκατάσταση και στην τοποθέτηση. Εγκατάσταση θεωρείται η μόνιμη τοποθέτηση μελισσοσμηνών. Με τον όρο τοποθέτηση θεωρούμε την προσωρινή μεταφορά μελισοσμηνών για μελιτοσυλλογή. Υπήρχε λοιπόν νόμος του 1930 ο οποίος προστάτευε τη μελισσοκομία και επέτρεπε άνευ αδείας και τις δύο περιπτώσεις. Ο μόνος περιορισμός ήταν η απόσταση από σπίτια και δημόσιο δρόμο (100 μέτρα στην πρώτη περίπτωση και 30 στη δεύτερη αν θυμάμαι καλά), φυσικά μιλάμε για δημόσια γη. Κάπου το 2004 καταργήθηκε αυτός ο νόμος και πλέον είναι στη δικαιοδοσία του δασαρχείου η εγκατάσταση των μελισσοσμηνών αλλά ασαφής και ως εκ τούτου ελεύθερη η τοποθέτηση. (Ο μελισσοκόμος πρέπει να ζητήσει άδεια). Ο καινούριος νόμος μιλάει για εγκατάσταση και δεν αναφέρει καθόλου την περίπτωση της τοποθέτησης.

8/22/2006 11:34 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Πόσο ρομαντικοί είσαστε και γράφετε ότι ο νόμος λέει αυτό, ο νόμος δεν λέει εκείνο και τα λοιπά και τα λοιπά......Αν πας και δεις ότι οι κασόνες με τα μελισσακια σου κάνανε φτερά ή δεις άδειες κασόνες τουμπαρισμένες και σε κοιτούν ανάσκελα με τα πορτάκια ανοιχτά ,που όλα αυτά συνεπάγονται με χάσιμο κεφαλαίου αρκετών εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ τότε τι θα σας κάνει ρε ΜΑΓΚΕΣ ο νόμος?????
Η κουβέντα μας είναι συμβόλαιο !!!

3/10/2007 8:37 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home